Централната избирателна комисия предлага да отпадне забраната екзитполовете да се съобщават

...
Централната избирателна комисия предлага да отпадне забраната екзитполовете да се съобщават
Коментари Харесай

ЦИК предлага да отпадне забраната за оповестяване на екзитпол на избори

Централната изборна комисия предлага да отпадне възбраната екзитполовете да се оповестяват от медиите в деня на изборите. Това разгласи в ефира на БНТ представителят на комисията Александър Андреев.

По думите му доста медии, по време на избори, не съблюдават законодателството и афишират изборни резултати в уеб страниците си или пък в обществените мрежи. " Нещо, което публичната медия съблюдава прецизно ", уточни той.

" Тази възбрана действително не се съблюдава от други. В тази връзка ЦИК открива нарушаванията. Налагат се санкции, само че в последна сметка тези резултати се афишират в обществените мрежи. Това слага в дискриминационно състояние останалите медии. И в тази връзка ние вършим рекомендацията – законодателят да преразгледа тази възбрана, а в случай че остане, са нужна спомагателни разяснения ", уточни той. 

Вчера стана ясно, че Централната изборна комисия е изготвила пътна карта за отдалечено електронно гласоподаване. Тя е за интервал от 2020 до 2023 година като през това време ЦИК ще би трябвало да осъществи пробното отдалечено електронно гласоподаване. То би трябвало да бъде извършено в три избора, в това число и в частични избори. Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще създаде разбор, с който да откри какви са провокациите пред електронното отдалечено гласоподаване.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР